Dieta în diabet

Orientări generale. Poate că cea mai importantă bază a tratamentului dietetic în diabet este regularitatea aportului alimentar. Este cel mai bun mod de a menține glicemia la un nivel cât mai uniform posibil. Swinging glicemia este mai dificil de tratat, indiferent de tratamentul diabetului care vi se administrează și, de obicei, provoacă HbA1c mai mare (zahăr din sânge mediu). Paradoxal, aceste aport alimentar regulat înseamnă, de asemenea, pierderea în greutate dacă aveți nevoie. Motivul este că dintele dulce scade atunci când mențineți glicemia la un nivel mai uniform.

În mod regulat și multe mici

Astfel, în plus față de regularitatea în sine, este mai bine cu multe mese mici în timpul unei zile, decât cele mai puține și mai mari. Dacă mănânci mult și rar, zahărul din sânge se leagă mai mult și este mai ușor să mănânci atât cantități mai mari, cât și o calitate mai slabă a alimentelor – îți este atât de foame încât mănânci “aproape orice”, în loc să rămâi la planificarea anterioară.

 

Atunci cum arată mesele obișnuite în practică? Ei bine, recomandarea este de fapt 5-6 mese pe zi:

  • Mic dejun (masa principală)
  • Gustare
  • Prânz (masă principală)
  • Gustare
  • Cina (masa principală)
  • Masa de seară

Chiar dacă gustarea” doar ” devine un fruct sau o crustă de cereale integrale, este important ca organismul să învețe că va primi în curând din nou mâncare. Apoi, dintele dulce scade, zahărul din sânge se schimbă mai puțin și tratamentul diabetului devine mai bun, deoarece obiectivele de tratament devin mai ușor de atins.

Deci, este important să nu săriți niciodată o masă!

Alimente pentru cei care au diabet

Ce ar trebui să mănânci de fapt când ai diabet? Mesajele pe care le întâlniți despre dietă sunt adesea contradictorii și diverse. Mâncarea bună în diabet nu trebuie să fie mâncare plictisitoare. Cea mai bună asigurare pentru a obține nutriția de care aveți nevoie este o varietate de alimente.

Abordarea Asociației Diabetului la alimente
Noi, cei de la Diabetesförbundet, dorim ca toți cei care trăiesc cu diabet să aibă o viață cât mai bună. Cu toate acestea, calea către obiectiv poate părea complet diferită, toată lumea nu se simte bine prin exact aceeași dietă, la fel cum toată lumea nu se simte bine de același tip sau doză de medicament. Trebuie să acceptăm că oamenii sunt diferiți. Pentru unii, dieta tradițională diabetică se simte ca o alegere evidentă, în timp ce altele sunt mai atrase de dieta mediteraneană sau LCHF.

Asociația pentru diabet nu poate înlocui niciodată îngrijirea în probleme legate de dietă și tratamentul dvs., dar ne referim la recomandările date de Consiliul Național pentru sănătate și bunăstare. Pe de altă parte, subliniem importanța asistenței medicale care are cunoștințe actuale despre ceea ce poate avea efecte pozitive asupra sănătății pe termen scurt și lung. De asemenea, este foarte important ca sfaturile și sprijinul pe care îl obțineți în legătură cu dieta să vă fie adaptate ca individ, deoarece nu toate dietele și toate alimentele sunt potrivite pentru toată lumea.

Orientarea Consiliului Național de sănătate și bunăstare privind alimentele în diabet
În 2011, publicația “dieta la diabet” a fost publicată în care Consiliul Național de sănătate și bunăstare evidențiază patru diete diferite, precum și o varietate de alimente care, în cercetare, s-au dovedit a oferi îmbunătățiri privind glicemia, grăsimile din sânge și greutatea corporală. Sunt discutate și alte diete, dar în prezent nu există suficiente dovezi științifice pentru ca Consiliul Național de sănătate și Bunăstare să le recomande chiar și pe termen lung.

Diete și alimente propuse

Dietele incluse în îndrumarea Consiliului Național de sănătate și bunăstare sunt:

  • Dieta tradițională diabetică
  • Dieta moderată cu conținut scăzut de carbohidrați
  • Dieta mediteraneană
  • Dieta tradițională diabetică cu indice glicemic scăzut (dieta GI)

Există, de asemenea, sprijin că anumite grupuri alimentare și băuturi pot fi bune în diabet. Acestea sunt legume, leguminoase, pește, cereale integrale, fructe, nuci și arahide. Poate fi suficient să mănânci mai multe dintre aceste lucruri și, în același timp, să reduci alte alimente mai puțin potrivite.

Dieta strictă cu conținut scăzut de carbohidrați și alte diete

Mulți dintre membrii noștri ne spun despre alte diete care funcționează bine pentru ei, cum ar fi dieta strictă cu conținut scăzut de carbohidrați, LCHF (conținut scăzut de carbohidrați cu conținut ridicat de grăsimi), dieta paleolitică sau 5:2. Aceste experiențe ar trebui să profite de. Potrivit Consiliului Național pentru sănătate și Bunăstare, nu este încă clar dacă aceste diete sunt bune pe termen lung în diabet, deoarece există încă o lipsă de dovezi științifice suficiente și studii care evaluează posibilele riscuri pe o perioadă mai lungă de timp. Cunoașterea diferitelor diete în diabet va crește, sperăm, în următorii ani.

Noi, cei de la Diabetesförbundet, dorim să vă încurajăm să încercați o dietă care funcționează pentru dvs. De asemenea, vă încurajăm să lucrați îndeaproape cu asistența medicală. Împreună puteți vedea dacă sunteți pe drumul cel bun cu dieta pe care o alegeți.

Citește mai mult

În broșura Asociației Diabetes ” inspiră-te! Ce mâncăm care sunt adulți și au diabet?”puteți citi despre oameni care s-au descurcat bine cu diferite diete. Consiliul Național de sănătate și bunăstare a elaborat Ghidul “dieta în diabet”. Ghidul descrie alimentele și dietele individuale care pot fi bune în diabet.

O parte importantă a controlului zahărului din sânge este de a înțelege modul în care dieta afectează gestionarea diabetului dumneavoastră. Nu există o dietă specifică pe care trebuie să o urmați, deoarece aveți diabet, dar diferite alimente afectează zahărul din sânge în moduri diferite. Planificarea ce să mănânci, știind cât de mult carbohidrați obțineți în tine și monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge sunt piese de puzzle importante în managementul diabetului. O strategie de planificare a dietei este de a număra carbohidrații. Când faceți acest lucru, puteți ajusta necesarul de insulină cât mai aproape de cantitatea de carbohidrați, astfel încât să aveți mai multă libertate de a alege ce să mâncați.

Când am fost diagnosticat, Hba1c – ul meu a fost de 11% (97 mmol / l). Am început cu mai multe injecții de insulină pe zi, dar nu am numărat carbohidrații, așa că a trebuit să mănânc aceeași cantitate de carbohidrați și legume în fiecare zi. A fost destul de plictisitor. Când am început să număr carbohidrații, s-a îmbunătățit. Apoi am început să folosesc pompa de insulină și mi-am dat seama că am un control mult mai bun decât cu injecții.

După trei luni, valoarea mea HbA1c a scăzut de la 8 la 5, 6 la sută! Acum mănânc mese normale ca toți ceilalți, iar când mă duc la un restaurant, comand ceea ce vreau. Când vine mâncarea, iau doar bolusul care este necesar fără a avea nevoie de nicio injecție. Pompa de insulină mi-a dat cu siguranță un control mai bun al diabetului meu!

Toate alimentele sunt incluse în oricare dintre cele trei categorii principale: proteine, grăsimi sau carbohidrați. Dintre aceste trei, carbohidrații care afectează nivelul glucozei din sânge, adică nivelul zahărului din sânge, sunt cei mai mulți. Când carbohidrații sunt defalcați, ele sunt transformate în glucoză. Glucoza apoi iese în sânge și determină creșterea zahărului din sânge. În mod normal, acest lucru http://www.jurnaldefaptebune.ro/suganorm-ajutor-pentru-probleme-cu-diabetul-zaharat/ se întâmplă la aproximativ 15 minute după masă, în funcție de tipul de mâncare. Apoi, insulina este necesară pentru a transfera zahărul sub formă de glucoză din sânge în celule, unde este necesar ca sursă de energie.

Dacă știți cum să calculați cantitatea de carbohidrați din diferite alimente, va fi mai ușor să ajustați cantitatea de insulină la nevoie. Aceasta se numește numărarea carbohidraților.

Ce alimente conțin carbohidrați?

  • Amidon: pâine, cereale, biscuiți, orez, paste și cereale
    Legume cu amidon: cartofi, mazăre, fasole și porumb
    Fructe și sucuri de fructe
    Lapte și iaurt
  • Dulciuri: miere, zahăr, sirop, gem, marmeladă și jeleu, dulciuri, băuturi sportive, prăjituri, produse de patiserie, înghețată și deserturi
    Două metode de numărare a carbohidraților:

Schimb de carbohidrați. Un sistem bazat pe numărul de porții de alimente care conțin 15 g de carbohidrați. Fiecare porție de 10 grame corespunde unui schimb de carbohidrați. Cantitatea de carbohidrați în grame.

Un sistem bazat pe cântărirea și calcularea numărului exact de grame de carbohidrați în fiecare masă. Cântărirea, etichetarea pe alimente, listele alimentare și cărțile de planificare a meselor sunt ajutoare bune pentru a fi utilizate pentru numărarea gramelor. O felie de pâine nu este deloc aceeași în Franța ca în Statele Unite sau Nepal. Datorită pompei, îmi pot ajusta dozele de bolus și face totul mult mai ușor.